De toekomst van jouw buurt, daarover beslis jij bij de verkiezingen van 13 oktober. Hoe die buurt eruit ziet, dat bepaalt mee je leven. Groen is de partij die buurten en mensen doet herademen, letterlijk. Omdat je veilig met je kinderen naar school kan fietsen. Omdat wijken groener en aangenamer worden. Omdat straten niet enkel dienen voor verplaatsingen, maar ook voor leven en ontmoeting, met bruisende terrasjes, lokale winkels, sport en cultuur.
Voor Bredene willen de volgende jaren werk maken van 3 thema's
1) Vlot en veilig met de velo en te voet: Betere voorzieningen voor fietsers en voetgangers
2) Jouw wijk, groener en gezonder: Leefbare buurten met groenzones en natuur op wandelafstand
3) Klimaat is onze maat: Lokale investeringen in een duurzame toekomst
Hieronder lees je voor elk thema een aantal concrete voorstellen.
Vlot en veilig met de velo
Elke fietser moet zich op een veilige en aangename manier door Bredene kunnen verplaatsen. Met Groen maken we van Bredene een échte fietsvriendelijke gemeente. We zorgen voor extra fietspaden, maken komaf met gevaarlijke kruispunten en investeren volop in veilige fietsroutes en veilige schoolomgevingen.
- We investeren volop in veilige fietspaden, veilige fietsroutes en veilige schoolomgevingen. Hierbij maken we goed gebruik van de subsidiemogelijkheden die Vlaanderen biedt.
- In alle woonwijken van Bredene verlagen we de snelheidslimiet naar 30 km/u. Op de belangrijke verbindingswegen mag het sneller, àls de infrastructuur voor fietsers en zachte weggebruikers er op aangepast is, namelijk op wegen met afgescheiden fietspaden en veilige oversteekplaatsen.
- We breiden het aantal fietsstraten en fietszones op een doordachte manier uit, op plekken die daar geschikt voor zijn.
- We investeren in de veiligheid van kruispunten en oversteekplaatsen, bijvoorbeeld door ze conflictvrij te maken.
- We werken samen met Oostende en met de Vlaamse overheid om gevaarlijke punten op de fietsroute Bredene-Oostende aan te pakken (zoals de oversteekplaats nabij de gekende “blauwe bruggen”)
- We zorgen voor meer plekken waar je vlot en veilig je fiets kan plaatsen terwijl je naar school, je werk, je hobby of de winkel gaat. Zo is er bijvoorbeeld nood aan een grotere fietsstalling aan het Sportcentrum en meer fietsparkings in de toeristische zone. We breiden ook het aantal fietskluizen uit op buurtniveau, in alle wijken van Bredene.
- Bestaande fietsinfrastructuur en fietsstallingen passen we aan zodat ze ook geschikt zijn voor nieuwere types fietsen, zoals elektrische fietsen, bakfietsen, cargofietsen en speed pedelecs. Voldoende ruimte is hierbij essentieel.
- Het gemeentepersoneel geven we een duwtje in de rug om voor de fiets te kiezen, door een fietsvergoeding en leasefietsen aan te bieden.
- We werken aan een aanbod deelfietsen (klassiek, elektrisch, bakfietsen,...), op strategisch gekozen plaatsen in de gemeente.
... En te voet!
- We passen het STOP-principe consequent toe, en plaatsen stappers op de eerste plaats. Bredene moet zorgen voor hoogwaardige voetgangersinfrastructuur: vlot bewandelbare ondergrond, voldoende brede, obstakelvrije wandelruimte, veilige oversteekplaatsen,...
- Voor wie minder goed te been is, moeten er meer bankjes en rustplaatsen voorzien worden. Dit in élke wijk van Bredene, niet enkel in de toeristische zone. Een bankje op regelmatige afstand maakt wandelen een stuk haalbaarder voor mensen op leeftijd.
- In het voetgangersbeleid hebben we aandacht voor verschillende doelgroepen, zoals senioren, mensen met een beperking, ouders met een kinderwagen, jonge kinderen,... We starten met een inventarisatie van alle voetpaden in Bredene, zodat we beter kunnen bepalen welke prioritair aangepakt moeten worden.
Jouw wijk, groener en gezonder
- We creëren meer groene ontmoetingsplaatsen en speelruimtes. In elke buurt moet er binnen de 300 meter afstand een buurtpark of groenzone zijn.
- We veranderen grijze betonwoestijnen zoals het Duinenplein naar een groene oase waar je het hele jaar door van kan genieten. Ook het kerkplein op Bredene Sas ontharden we tot een aangename groene plek.
- Bij een heraanleg van een straat bekijken we steeds welke mogelijkheden er zijn voor ontharding, meer groen, betere verkeersveiligheid en meer rustplekken om te zitten.
- In elke wijk van Bredene voorzien we één of meerdere deelwagens op centrale, makkelijk bereikbare locaties. Bijvoorbeeld aan het gemeentehuis, het Duinenplein en het Plovieplein.
- Als inwoner weet je zelf het beste wat beter kan. Groen bestuur is dan ook altijd mét, en niet boven de hoofden van burgers. Dat doen we met burgerbegrotingen, participatieprojecten en wijkbudgetten waar je samen met je buren over kan beslissen. Een buurt veranderen, dat doe je altijd samen.
- We experimenteren met initiatieven om straten in woonwijken terug meer open te stellen voor de buurtbewoners. Denk aan een Autoloze Zondag, of speelstraten waar kinderen enkele uren zorgeloos kunnen ravotten.
- Een aantal straten in Bredene Sas liggen er nog steeds verkommerd bij. Het Masterplan Sas moet dringend afgewerkt worden. Er moet eindelijk werk gemaakt worden van de heraanleg van onder meer de Vaartstraat en Henri Zwaenepoelstraat.
- Elke wijk van Bredene telt. Investeringen moeten evenwichtiger verdeeld worden over alle wijken van Bredene.
- Onze straten, pleinen en groenzones moeten steeds proper en onderhouden zijn. Daarom willen we de technische dienst en de groendienst versterken. Ze moeten de middelen en het personeel krijgen om hun taken goed te kunnen uitvoeren.
Klimaat is onze maat: Investeren in een duurzame toekomst
- Onze prachtige duinen en polderlandschappen zijn plekken om te koesteren. Deze waardevolle natuurgebieden beschermen we maximaal. Open ruimte moet zoveel als mogelijk gevrijwaard worden.
- We zetten ons keihard in om de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatplan 2030 te behalen. Die doelstellingen zijn vergroening, energetische renovatie en hernieuwbare energie, koolstofvrije mobiliteit en beter omgaan met water.
- Duurzame investeringen zorgen er voor dat onze openbare gebouwen energiezuiniger worden. Goed voor de planeet en goed voor de portefeuille van de gemeente.
- Op vlak van tegelwippen geven we als gemeente zélf het goede voorbeeld door zelf op een doordachte manier gedeeltes van het openbaar domein te gaan ontharden.
- We stimuleren lokale, hernieuwbare energieproductie.
- Het eten dat op ons bord ligt en het klimaat zijn met elkaar verbonden. Als gemeente ondersteunen we initiatieven voor een korte keten en gezonde voeding.
- We integreren duurzaamheid als één van de criteria in het aankoopbeleid en de aanbestedingen van de gemeente.