Laat Bredene zijn gras groeien?

26 April 2021

Laat Bredene zijn gras groeien?

Groen Bredene dringt bij het gemeentebestuur aan op ‘minder maaien’, als bijvriendelijke gemeente.

We worden ermee om de oren geslagen: ‘maaimeiniet’ en ‘laat het gras maar groeien’.  Kris Costenoble, actief bij Groen Bredene: “Bijna iedereen is overtuigd. En wij willen onze duit in het bloemenzaadzakje doen. We proberen de bevolking mee te overtuigen, maar we hebben ook de boodschap voor het gemeentebestuur. Bredene profileert zich als bijvriendelijke gemeente. Door de publieke gazons minder intensief te maaien, kan het eigenlijk een groot verschil maken voor de natuur.”

 

Minder maaien in Bredene

“We houden toch zo van onze gemillimeterde gazons. Het is even wennen, maar eigenlijk is zo’n extensief gazon even mooi. Extensief betekent: grasperken minder maaien of niet meer maaien. Je kan ook mooie vormen uitkiezen om het verschil te maken. Allemaal heel mooi en alles heel goed voor moeder natuur”, stelt Koen Uittenhove, gemeenteraadslid voor Groen Bredene. “We willen de mensen overtuigen van de voordelen, maar ook het gemeentebestuur kan zijn steentje bijdragen! Ik zal het concept nogmaals voorleggen op de gemeenteraad. De vraag werd reeds gesteld in de Milieuraad, maar daar werd om onduidelijke redenen gesteld dat men in principe verder gaat met intensief maaien”, verduidelijkt hij.

 

“Voor een bijvriendelijke gemeente is dat heel jammer. We proberen het gemeentebestuur op andere gedachten te brengen en doen het voorstel om te starten met een proefproject”, zegt Kris Costenoble.

 

‘Minder maaien’ heeft biedt veel voordelen

  • Dit is puur Vlaams beleid. De Vlaamse Overheid staat zeer regelmatig model in het eigen onderhoud van Natuur en Bos. Het Paelsteenveld is hier een voorbeeld van. Het wegbermdecreet is 37 jaar oud! De Vlaamse overheid zal in zijn biodiversiteitsstrategie ook meer en meer focussen op onze eigen tuinen.
  • Want daar kan je ook het verschil maken. Minstens 10 procent van Vlaanderen bestaat uit tuingrond; dat is evenveel als onze oppervlakte bos. Een belangrijke pijler in natuurbeleid dus.
  • Concreet lopen er allerlei acties die de bevolking oproepen om hun groen minder intensief te onderhouden. Minder strak, minder ingrijpen. Concreet vertaald: rij dat gazon nu eens niet 20 keer per jaar gemillimeterd af.  Laat het gras groeien, geef bloemen een kans. Leg een rijk buffet aan voor belangrijke insecten zoals bijen, kevers, vlinders,…
  • Maar ook de lokale overheid kan een groot verschil maken in het onderhoud van de eigen publieke tuinen in parken, rond de eigen infrastructuur, op gemeentegronden. Minder frequent maaien, jaarlijks percelen niet maaien. En dat kan in de mooiste vormen. De voordelen zijn duidelijk. De natuur is de grote winnaar. De winst voor flora en kleine fauna is gigantisch. Maar ook de mens krijgt een kleurrijk, gevarieerd publiek domein in de plaats.
  • En er zijn ook indirecte voordelen: het kost minder belastingsgeld bijvoorbeeld!

 

 

Voorzitter Lucas Vandendriessche redeneert: “Vele steden en gemeenten zijn ondertussen overtuigd en doen mee. Van Aalst tot Zoersel. Sommige gemeenten, zoals De Haan, hebben een eigen maaibeheersplan. In Oostende zal dit jaar bijvoorbeeld 30 hectare publiek gazon extensief gemaaid worden. Onze vraag is dan ook dat de gemeente Bredene volgt. Eventueel met een proefproject. Probeer het eens uit en ervaar de vele voordelen.  En je zal ook de positieve reacties merken bij veel mensen. De tijd is er rijp voor!”.

 

Hij vult nog aan: “Er is overigens nog een bijkomend, zeer belangrijk, argument te benoemen. Bredene profileert zich immers als bijenvriendelijke gemeente. Al enkele jaren aan een stuk.  Met recht en rede; er zijn inspanningen gedaan.  Maar het gemeentebestuur zou deze inspanningen nu toch mooi kunnen doortrekken door nu, samen met de rest van Vlaanderen, te kiezen voor extensiever onderhoud van zijn publieke gazons. Bijvriendelijker kan niet!”

 

Om het concept en de mogelijkheden toe te lichten laat Groen Bredene op het Paelsteenveld zien welke richting het uit kan. “Op deze plaats kan je het concept ervaren. We willen hier ter plekke ook een aantal mensen overtuigen met info over welke rijkdom aan planten hier in deze omgeving groeikansen krijgt. We doen 25 mensen ook eigen gekweekt bloemenzaad cadeau om het concept thuis onmiddellijk een ferme boost te geven. Als dat geen uitdaging is”, besluit Kris Costenoble.