Groene doeners maken nestkastjes voor Bredense vogels

22 Februari 2022

Groene doeners maken nestkastjes voor Bredense vogels

Groen Bredene deelt zelfgemaakte nestkastjes uit om het Bredense vogelbestand een duw in de rug te geven

Initiatiefnemer Kris Costenoble, lid Groen Bredene: “Het vogelweekend is pas achter de rug. Er is veel geteld en de eerste resultaten laten zien dat het vogelbestand in Vlaanderen blijft achteruitgaan. Groen Bredene wil hier iets aan doen met deze actie.  We maken zelf nestkastjes voor het komende broedseizoen. En we delen die uit bij een aantal geïnteresseerde mensen.  We vragen daarbij aandacht voor onze vogels en laten mensen ook zien wat ze in hun eigen tuin kunnen doen.”

Vogelbestand onder druk

Koen Uittenhove, gemeenteraadslid voor Groen Bredene, is overtuigd van het belang van deze actie.: “Natuurpunt houdt eind januari elk jaar een ‘vogelweekend’ waarbij burgers in hun tuin gedurende een half uur de vogels tellen. Ook dit jaar is er massaal geteld. En de eerste resultaten bevestigen helaas de trend: ons vogelbestand gaat er langzaamaan op achteruit. Het gemiddeld aantal getelde vogels per tuin zakt richting 25, terwijl dat in 2010 nog rond de 40 bedroeg.” Daar zijn verschillende redenen voor. Centraal staat de verminderde biodiversiteit in flora en fauna.

In je tuin kan je het verschil maken

Mensen kiezen meer en meer voor steriele, afgelijnde tuinen. Met een minimum aan struiken, hagen en bomen. Kunstgras bijvoorbeeld heeft een biodiversiteit van gedistilleerd water. Daar zit ook niets meer in. Dit alles komt vogels niet ten goede natuurlijk. Vogels hebben juist ‘leven’ in de tuin nodig. In de bodem, in struiken…

 

Kris legt uit hoe het makkelijk anders kan: “Gelukkig kiezen meer en meer mensen voor een extensieve aanpak van de tuin. Dat betekent dat ze de tuin meer op zichzelf laten leven, zonder harde ingrepen. Met losse struiken en hagen, bomen en veel begroeiing. En een gazon dat we maar een paar keer per jaar maaien…”. Een ‘andere’ tuin maakt al een groot verschil voor de vogels dus.

Maar Kris kan de burger ook nog een negental concrete, vogelvriendelijke tuintips meegeven.

  1. Een voedertafel met een dakje is ideaal
  2. Voorzie veilige vluchtplekjes
  3. Laad bladafval liggen (=nestmateriaal)
  4. Vetbollen enkel tijdens de winter
  5. Plant besdragende struiken
  6. Zorg voor drinkwater
  7. Leg de voederplaats niet te dicht bij het raam
  8. Doe je kat een kattenbel aan
  9. Plaats een nestkast om te broeden

 

Daarbij staat het nestkastje met stip genoteerd. Voorzitter Lucas Vandendriessche legt uit: “In mei legt elke vogel…  En een goed broedplaatsje is daarbij heel belangrijk. In onze tuinen is het niet altijd vanzelfsprekend voor de vogels om een geschikt plekje te vinden dus. Daarom geven we onze vogels graag een duwtje in de rug met een veilig en comfortabel nestkastje. We hebben met onze groep een 50-tal nestkastjes in elkaar getimmerd met houtoverschotten. We delen die nu graag uit met tekst en uitleg."

Er zijn er nog een aantal over. Liefhebbers kunnen ze aanvragen:  [email protected].”

Natasha Foulon was er als de kippen bij om een nestkastje aan te vragen voor haar nakende groene oase: “De afgelopen 3 jaar hebben wij de tuin braak laten liggen om via de (on)kruiden een beter zicht te krijgen op de bodemgesteldheid. En ondertussen was het een fly-in voor bijen en vlinders. In mei wordt de tuin aangelegd met waterstaat onder de leibomen en waterdoorlatende paden. We hopen tegen volgend jaar een vliegend gezin of vier te logeren hebben.”

 

Wil jij ook graag een nestkastje ontvangen? Mail snel naar [email protected]. Er zijn vijftig nestkastjes gemaakt. Op = op!