Vlaamse wooncode verplicht rookmelders vanaf 2020. Groen Bredene informeert

03 November 2019

Vlaamse wooncode verplicht rookmelders vanaf 2020. Groen Bredene informeert

Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Vooral als er 's nachts brand uitbreekt, is het risico groot. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen deze gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid nu vanaf 1/1/2020 de aanwezigheid van rookmelders in (huur)woningen.

 

Wie in Vlaanderen een woning bouwt, renoveert of verhuurt moest reeds sinds 1 januari 2013 rekening houden met een aantal verplichtingen over het plaatsen van rookmelders. Vanaf 1 januari 2020 gelden deze verplichtingen voor alle Vlaamse woningen.

“Groen Bredene wil hierbij geen paniek zaaien! Het is weliswaar een wettelijke verplichting om een rookmelder in huis te hebben, maar die verplichting van ‘conformiteit van de woning aan de Vlaamse wooncode’ komt vooral op de proppen bij verkoop en verhuur.

Dit minimaliseert echter het belang niet!  Rookmelders kunnen het verschil betekenen tussen leven en door. Ze zijn van belang in ieder huis”, stelt Koen Uittenhove gemeenteraadslid Groen Bredene.

 

Informatieavond op 27 november

Voorzitter Lucas Vandendriessche kondigt dan ook aan: “Onze lokale afdeling wil de overheid ondersteunen en de bevolking goed informeren. Daarom organiseren we een informatieavond in samenwerking met de Stichting Brandwonden.  Spreker is Frank Samson. Deze avond gaat om te beginnen over brandgevaar en preventie. En verder wordt gewezen op het belang van rookmelders, ook in het kader van de nieuwe wetgeving. Tenslotte geven we veel concrete informatie over die rookmelders. Op wat moet je letten, wat zijn goede rookmelders, hoeveel mogen of moeten die kosten, waar moet je die plaatsen?”

 

Infoavond over rookmelders

27/11/2019 om 19u30 in Zaal De Caproen, Breendonklaan 2a in Bredene.